
Som nybagte forældre kommer man igennem en del prøvelser, og dette er ikke ment med baby, men med familien efter man selv har fået sin egen lille familie – og de forskelle der nu er i de forskellige generationer. De nye generationer vil gøre tingene på deres måde, og der falder muligvis ikke altid i god jord. Har vi ikke lært, at med tiden udvikles tingene, fordi man er blevet klogere? 😉
Desuden er der så mange kulturelle forskelle, og heldigvis, siger jeg bare! Det er fantastisk, at kunne tage de bedste fra begge kulturer og gøre til sit.
Jeg skal ikke generalisere, for jeg taler kun ud fra mit eget vedkommende. Det er ikke min hensigt at støde nogen, men hvis nogen bliver fornærmet, så kunne man måske se på hvad man selv kan gøre anderledes.
Barselsbesøg: Hvor alle vil se ‘guldet’ og holde det, tage billeder som bevis, spise kage, og muligvis overskride barselstiden.
Hvem har presset en baby ud? Det har moderen! Derfor er det naturligvis moderen, der skal afgøre om hun kan overskue besøg og tidspunkt for besøgene. Noget som der er en stor forskel på blandt “our people” og de fleste danskere. De fleste danskere værner om ro og tilvænning efter fødsel. Hos os… det er en FEST! – og så er det egentlig lige meget om de nybagte forældre har røde øjne af træthed, for selvfølgelig skal der besøges og holdes (?!) på livet løs.
Vent, vent, vent… Selvfølgelig skal man se den lille og lykønske forældrene, MEN de nybagte forældre skal også have ro efter babyen er kommet til. Man skal lære sit barn at kende. Man skal få etableret amningen, hvilket faktisk er *pisse* vigtigt! Babyen har heller ikke brug for konstant larm (slet ikke de tidlig fødte!) og at blive holdt af hver eneste familiemedlem den første dage af sit liv. Der er masser af tid! Lad nu de kære forældre nyde deres guldklump i fred og ro.
En anden ting. Det her er måske meget balkan-style, hvor man forventer, at kvinden kan klare alt. Nej?! Moderen skal komme sig og have ro – hun skal ikke stå i køkkenet og servicere barselsgæster. Hun skal tage sig af sit barn, og amning er en stor del af det, den første tid. Jeg elsker, hvordan de fleste danskere er så betænksomme, og faktisk medbringer brød og/eller kage når de skal på barselsbesøg. I det mindste spørge “skal vi medbringe noget?” – wow, det er fantastisk. Noget som nogle unge Bosniere har tillært og er begyndt at praktisere, fedt! Nu mangler det bare, at den ældre generation kommer på banen, for det skaber ikke fryd i det lille hjem, at man får kommentarer som “Hvorfor har I ikke sørget for kage”. Ærligt talt, så har man nogle gange svært ved at finde tid til selv at få spist i løbet af dagen, og så tror nogen, at man har overskud til at bage. HVER weekend nærmest! Prøv i stedet at spørge “Har I brug for, at vi gør noget klar til besøget?” ✌️🏼
Det bunder også i den store forskel, at “our people” får nærmest en hel landsby på barselsbesøg. Det er alt fra tæt familien til folk man måske ikke har set i flere år. Barselsbesøgene varer nærmest hele barselperioden. Når babyen lige er kommet hjem kan 30-60 min. besøg være rigeligt både for forældrene og barnet. Derefter er 2 timer rigeligt. Tænk på, hvad du selv ville synes er ok. Jeg tvivler på, at det er 4-6 timer.
Når manden starter på job, så er weekender utrolige vigtige for den lille familie. Derfor bør man ikke vælte sig i besøg hver weekend. Der skal være plads til, at man kan nyde hinanden, og at faderen også kan få set sit barn i fred uden at dele med alle andre.
Det er en stor omvæltning at få en baby, og jeg tror en del kan genkende sig selv på det punkt, at de på et tidspunkt kommer til at tænke, hvor ville jeg ønske, at vi gjorde det anderledes. For de fleste, er der en anden, tredje eller fjerde gang. I kan få lov at gøre alt om.
Pas på hinanden. Pas på jeres guldklump. Få ro. Få søvn. Få mad. Alt andet er sekundært, og det må folk acceptere.
Peace & Love ✌️🏼

What do you think?